Kupci pokušavaju naći zamjenu za ukrajinsku i rusku pšenicu, a poljoprivredi prijeti nestašica gnojiva, budući da je blokirana opskrba ruskom potašom, ključnim sastojkom.

Čini se da se nitko previše ne trudi popraviti globalizirani sustav trgovine, ali počeli su se pojavljivati prvi izdanci novog sustava u kojem će ruske sirovine i energenti završavati u Kini i Indiji dok će australski minerali i plin biti preusmjereni u Europu.

“SVI GLEDAJU”

Promjene su zapravo počele još nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, ističe Tom James iz singapurskog TradeFlow Capital Managementa.

“Rusija s Kinom već trguje u renminbijima”, objašnjava James, dodajući da banke mogu poslovati jedna s drugom i izvan globalnog sustava plaćanja SWIFT, iz kojeg je Rusija u međuvremenu isključena, a Peking bi mogao puno profitirati, doduše uz rizik.

Dvije zemlje nastoje smanjiti upotrebu dolara i Rusija je u prvoj polovini prošle godine nešto više od četvrtine uvoza iz Kine platila u juanima.

Rusija je u međuvremenu poručila da “neprijateljskim zemljama”, koje su joj uvele sankcije, poput SAD-a, članica EU-a, Japana, Kanade i Britanije, naftu ubuduće naplaćivati u rubljima.

Predsjednik odbora ruskog parlamenta za energetiku izjavio je ovog tjedna za BBC da će Rusija s Kinom trgovati u rubljima i juanima. Trgovina s Turskom bit će pak u rubljima i lirama, rekao je Pavel Zavaljni.

Odluke u Kini, najvećem svjetskom izvozniku, mogle bi istisnuti ogromne tokove novca i robe iz sustava u kojem dominiraju dolari, što Peking pokušava već desetljećima, napominje Reuters.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay