Hrvatska postaje država kojom sve više vladaju – trgovci i energetičari. To je zaključak na osnovi deset najvećih tvrtki prema ukupnim prihodima ostvarenima u 2022. godini, unatoč tomu što su od klasičnih trgovačkih lanaca ostali samo Konzum plus i Lidl, a Spar je ispao. No tu su još četiri trgovca plinom i naftom, a i najveća tvrtka – Ina – sve je više trgovac, a sve manje proizvođač nafte i plina. I prerada je ugašena u Sisku, a riječka rafinerija na dugom je remontu još od studenoga prošle godine. U prvih deset još su dva energetičara, HEP i njegova tvrtka kći HEP – Proizvodnja te najveći telekom (HT).

U sljedećih deset još je šest trgovaca (maloprodaja, veleprodaja i energenti), dvije HEP-ove tvrtke – HEP Elektra i HEP ODS, najveća banka (Zaba) i najveća pojedinačna industrijska tvrtka (Pliva). Dakle, među 20 najvećih samo su tri tvrtke izvan trgovačkog i energetskog sektora – HT, Zaba i Pliva.

Energetičari jači od trgovaca

U vladajućoj sektorskoj simbiozi prošle godine klasični su trgovci gubili pozicije, koje su zauzimali energetičari – kako naftaši i plinari, tako i ‘električari‘.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay