Mirovinska reforma donijela je određene pogodnosti novim umirovljenicima, poput niže penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu te dodatnog staža od šest mjeseci za majke, no unatoč tomu njihove su mirovine samo 34 kune veće. Ako uzmemo u obzir da imaju i par godina staža više, zapravo su na gubitku.

Hrvatska je u prvih osam mjeseci ove godine dobila 33.151 novih umirovljenika. Poprilično je to visoka brojka ako je usporedimo s lanjskom u istom periodu kada ih je bilo 1.220 manje. Prema rujanskim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, mirovina svih umirovljenih u 2021. iznosi 2.675 kuna, što je samo 34 kuna više od ukupnog prosjeka. Da bi stvar bila gora, novi umirovljenici imaju i preko dvije godine staža više, a radili su u prosjeku 33 i pol godine.

Osim staža, veće mirovine trebale su im donijeti i određene povlastice koje su dobili mirovinskom reformom, u prvom redu niža penalizacija kod prijevremenog umirovljenja te dodatni staž za majke od šest mjeseci po djetetu. Ipak, ukupnu statistiku i dalje drže stari umirovljenici koji su ranije u mirovinu išli po još povoljnijim uvjetima, primjerice kada se gledalo deset najpovoljnijih godina staža za izračun plaće. Na visinu mirovina utječe i njihova vrsta, poput nižih obiteljskih i invalidskih mirovina ili onih koje isplaćujemo u inozemstvo za tek dio radnog staža ostvarenog u Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: mirovina.hr

Foto: Pixabay