Otkako su njemačka obrambena tvrtka Renk Međunarodna zračna luka u Ateni izašle na burzu prošlog mjeseca, vrijednosti njihovih dionica značajno su porasle. Zahvaljujući rastu vrijednosti Renka od 27 posto i atenske zračne luke od 15 posto u prvim danima trgovanja, dva su to najveća izlaska na burzu u Europi do sada ove godine. No Europu ove godine očekuje još nekoliko značajnih javnih listanja, piše Financial Times.

Naime, prvo je njemački kozmetički brend Douglas početkom ožujka najavio izlazak na burzu, zatim je isto učinila i švicarska Galderma, također kozmetička tvrtka, a svoje planove za IPO (eng. initial public offering, inicijalna javna ponuda) otkrili su i talijanski brend obuće Golden Goose te španjolska kozmetička i modna grupacija Puig. Na red za IPO čeka i poznati njemački prijevoznik FlixBus, i to već u lipnju, što bi bio prvi venture-backed IPO (odnosno izlazak na burzu potpomognut financiranjem rizičnih fondova) u Europi ove godine.

Unatoč krizi i blagoj recesiji tijekom posljednjih godinu dana, europsko je tržište inicijalnih javnih ponuda zabilježilo najsnažniji početak godine još od pandemijske 2020.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Gerd Altmann from Pixabay