Uz napomenu da prijedlog zakona o sjemenu čeka prvo čitanje u Hrvatskom saboru, iz inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo” navode da im je potporu dalo 77 udruga s više od 25 tisuća članova i više od 13.850 potpisnika peticije – građana, udruga i predstavnika stručne javnosti, koji su prepoznali važnost te teme za prehrambenu suverenost RH. Unatoč brojnim nastojanjima inicijative, dijaloga između Ministarstva poljoprivrede i udruga i dalje nema, istaknuli su u priopćenju.

Kako navode, od samih početaka poljoprivrede, na poljoprivrednim se gospodarstvima odabire najbolji dio požetih usjeva za sjetvu iduće sezone, čuva se sjeme prilagođeno lokalnim uvjetima, kao i tradicijska znanja, pri čemu se sjeme i znanje slobodno razmjenjuju među proizvođačima.

Tako je nastala ukupna genetska raznolikost usjeva kakvu danas poznajemo, a koja je, kao i ukupna agrobioraznolikost danas, ugrožena i treba zaštitu jer ju potiskuju metode industrijske poljoprivrede, ističu.

Upravo radi toga, ustvrdili su iz inicijative, navedene tradicijske prakse i očuvanje lokalnog sjemena prepoznate su kao ljudsko pravo Deklaracijom Ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima, kao i u drugim međunarodnim dokumentima koje je Hrvatska dužna poštovati. To pravo je u svim ostalim zemljama Europske unije prepoznato, a pred nekoliko dana potvrdila ga je i reforma zakona o sjemenu u Italiji, napominju.

Tvrde i kako prijedlog novog hrvatskog zakona o sjemenu “to pravo krši s obrazloženjem da lokalno sjeme daje manji prinos i širi bolesti, te ga se naziva pogrdnim imenom ‘tavanuša’ i zabranjuje”.

Sjeme koje su naslijedili od svojih djedova i baka i čuvali tradicijskim metodama, poljoprivrednici više neće moći koristiti, osim ako je registrirano na nekoj od sortnih lista, upozoravaju iz inicijative.

Također, pitaju je zašto smatra opravdanim da Hrvatska ovakvim ograničenjima krši međunarodne standarde (UNDROP i ITPGRFA) i da jedina u cijeloj EU u zakonu o sjemenu ograničava upotrebu sjemena s poljoprivrednog gospodarstva.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay