POSLODAVCI u turizmu ispregovarali su i sklopili sa sindikatima novi kolektivni ugovor ugostiteljstva, koji zadržava istu razinu prava i obveza za radnike i poduzetnike, uz novost – povećanje najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja od travnja ove godine.

“Plaće su povećane za 10 posto, odnosno ugovoreni su novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljstvu u iznosu od 4.700 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionera i drugih. Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima”, naglašavaju iz HUP-a.

Osim plaća, kao novost u KU ističu da je, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena za ugostitelje, posebno definirana i važnost zadržavanja mogućnosti korištenja preraspodjele u najdužem trajanju od 60 sati tjedno i skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Shutterstock