Nakon što je pozvala tvrtke da tijekom pandemije uvedu 4-dnevni radni tjedan, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern povećala je minimalnu plaću i poreze za najbogatije. Minimalna plaća je podignuta na 20 dolara na sat (120 kuna bruto), a oni s najvećim plaćama ubuduće mogu računati na 39 posto poreza.

Povećanje minimalne plaće za 1,14 dolara na sat utjecat će na oko 175.000 radnika i povećati masu plaća u gospodarstvu za 216 milijuna američkih dolara. Prema podacima OECD-a, Novi Zeland i dosad je bio među pet zemalja s najvišom minimalnom plaćom na svijetu.

Jacinda Ardern postupno je povećavala minimalne plaće tijekom protekle četiri godine: 2017. je bila pet puta manja, na razini od 4,25 dolara.

Nova najviša porezna stopa primijenit će se na sve koji zarađuju više od 180.000 dolara godišnje, tj. na oko dva posto Novozelanđana. Taj porez bi u proračun trebao već ove godine donijeti dodatnih 550 milijuna dolara prihoda.

– Treba još puno toga učiniti, uključujući gradnju više domova, poboljšanje našeg zdravstvenog sustava, ulaganje u obrazovanje i osposobljavanje za zapošljavanje – rekla je premijerka, kako piše The Guardian. Poseban su problem vrlo visoke cijene stanova, više od 22.800 obitelji čeka na javni stan, odnosno kuću.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay