Austrijske tvrtke u Hrvatskoj stanje u hrvatskom gospodarstvu u proteklih 12 mjeseci ocjenjuju pretežito pozitivnim do stabilnim, dok su im očekivanja za 2018. godinu ipak suzdržanija i manje optimistična, pokazuje anketa ABC-indikator, koju je u četvrtak predstavio Austrijski ured za vanjsku trgovinu.

Anketom se ispituje raspoloženje među tvrtkama na 25 najbitnijih izvoznih tržišta za Austriju, pa tako i na hrvatskom. Pritom, od ukupno oko 650 austrijskih tvrtki u Hrvatskoj, upitnik je putem interneta poslan na adresu njih 500, pri čemu ih je sudjelovalo njih 98, odnosno 20 posto.

Kada je u pitanju razvoj opće gospodarske klime i gospodarskog stanja u Hrvatskoj, 55 posto ispitanika je ocijenilo da se ono iz perspektive njihovog poduzeća u proteklih 12 mjeseci poboljšalo, 31 posto ih smatra da je ostalo nepromijenjeno, a 14 posto da se pogoršalo.

U pogledu, pak, nadolazećih 12 mjeseci, njih 46 posto smatra da će se poboljšati, također 46 posto smatra da će ostati isto, dok ih osam posto ocjenjuje da će biti lošije no godinu ranije.

U usporedbi sa susjednim zemaljama koje su sudjelovale u anketi, primjerice austrijske tvrtke u Sloveniji su proteklih 12 mjeseci ocijenile značajno bolje nego austrijske tvrtke u Hrvatskoj, pri čemu ih je 65 posto stanje ocijenilo poboljšanim. No, za razliku od 46 posto u Hrvatskoj, tek 36 posto austrijskih tvrtki u Sloveniji očekuje da će se stanje u ovoj godini poboljšati.

U anketi su također ispitana očekivanja poduzeća po pitanju razvoja pet važnih faktora – ukupnog prihoda, stanja narudžbi, iskorištenosti kapaciteta, broja zaposlenih i investicijskog volumena.

Tako 63 posto austrijskih tvrtki u Hrvatskoj u slijedećih 12 mjeseci očekuje rast prihoda, 58 posto skok naružbi, 53 posto veću iskorištenost kapaciteta, 42 posto ih smatra da će povećati broj zaposlenih, a 34 posto očekuje rast investicija.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher-Ertl kazala je da su očekivanja austrijskih tvrtki u Hrvatskoj u pogledu navedenih faktora u globalu pozitivna te u tom segmentu usporediva s prosjekom u ostale 24 zemlje koje su sudjelovale u istraživanju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Shutterstock