RADI DOBIVANJA NOVIH REGIONALNIH POTPORA ZA ULAGANJA IZ EU FONDOVA

Umjesto na dvije, Europska komisija odobrila je novu statističku podjelu Hrvatske na četiri regije, pa će tako od 1. siječnja iduće godine regije prihvatljive za nove regionalne potpore za ulaganja iz EU fondova biti Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Grad Zagreb i Panonska Hrvatska umjesto dosadašnje Jadranske i Kontinentalne Hrvatske, javlja Večernji.hr.

Kao rezultat nove podjele i novih europskih Smjernica za regionalne potpore, u svim će se dijelovima Hrvatske povećati maksimalni intenzitet potpore, odnosno iznos poticaja koji se može dodijeliti po korisniku, a koji se izražava kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja. 

Maksimalni intenzitet potpora za poduzeća je sada 25 posto, a s početkom 2022. godine povećat će se, pa će u Panonskoj i Sjevernoj Hrvatskoj on biti 50 posto, u Jadranskoj Hrvatskoj 40, a u Gradu Zagrebu 35 posto. Dvije nove statističke regije, Panonska i Sjeverna Hrvatska, tako bilježe najveći rast jer je u njima BDP do sada bio ispod 50 posto prosjeka BDP-a u Europskoj uniji. Točnije, bio je na 41,58 posto u Panonskoj, odnosno 48,43 posto u Sjevernoj Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: zagorje-international.hr