Procvat web trgovine pod utjecajem pandemije mijenja navike potrošača, pa tako i regulatore navodi na pojednostavljenje procedura što je upravo slučaj na teritoriju Europske unije gdje je značajno pojednostavljen sustav poslovanja web-shopova s primjenom koja kreće 1. srpnja. Prema našoj sugovornici revizorici Dubravki Kopun, predstojeće promjene vjerojatno će doprinijeti većoj razmjeni unutar EU, ali otvaraju pitanje je li izmjena Direktive EU oko PDV-a prava prilika za hrvatske poduzetnike i mogu li oni tako povećati izvoz. Naime, promjenama su pozitivno tangirani i hrvatski porezni obveznici kada isporučuju dobra na daljinu kupcima građanina ili drugim osobama koje nisu porezni obveznici (iz RH u EU), koji su u obvezi utvrditi moraju li obračunati PDV zemlje članice u koju se isporuka odvija.

“Počevši od 1. srpnja značajno se pojednostavljuje ovaj proces putem sustava One Stop Shop, koji podrazumijeva da se na isporuke mora obračunati PDV zemlje članice u koju se roba isporučuje građanima ili drugim osobama koji nisu porezni obveznici, ali ovo ne zahtijeva registraciju u svakoj zemlji članici. Izuzetak su mali poduzetnici, koji na godišnjoj osnovi nemaju isporuke veće od 77.000 kuna (bez PDV-a), te u tom slučaju ovakvi poduzetnici obračunavaju hrvatski PDV bez obzira odakle su kupci”, kaže Kopun.

Svi ostali poduzetnici, navodi, bit će u obvezi obračunati PDV zemlje članice u koju isporučuju robu, te će za navedeno biti dostatno samo registrirati se pri Poreznoj upravi u Republici Hrvatskoj, dok će po proteku svakog mjeseca, uz hrvatsku PDV prijavu dostavljati se i pregledi obračunatih PDV-ova po pojedinim zemljama članicama EU. Pritom će zaduženje i plaćanje PDV-a za svaku pojedinu zemlju EU biti “na račun hrvatske Porezne uprave, koja ova sredstva dalje preusmjerava (nakon međusobnih kompenzacija) u porezne uprave drugih zemalja članica”.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay