Od iduće godine neće biti kvota za strane radnike, nego će ih poslodavci moći ‘uvoziti’ onoliko koliko im treba, pa tako i za turizam, najavio je u petak na Danima hrvatskog turizma (DHT) ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

No, unatoč ukidanju kvota i otvorenom putu za uvoz radnika, ipak će i dalje, u suradnji s HZZ-om i poslodavcima, naglasak biti na zapošljavanju domaće radne snage i mjerama koje će to poticati, istaknuo je Aladrović.

Očekuje da će efekta biti i od četvrtog kruga porezne reforme koja je u javnoj raspravi, kao i da će smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo tj. pripremu i usluživanje jela s 25 na 13 posto od 1. siječnja iduće godine dobro doći tom sektoru i za povećanje plaća i investicija.

Ministar državne imovine Mario Banožić najavio je da će od 1. siječnja iduće godine na snagu i novi tzv. zakon o turističkom zemljištu, koji se dovršava, i s kojim će, kako se nada, biti zadovoljni i investitori i lokalne i regionalne jedinice.

“Dovršavamo izradu tog važnog zakona koji će dosta toga definirati, od zakupa i koncesija pa i do mogućnosti otkupa dijela zemljišta, a očekuje se da će najviše koristi od toga imati lokalne jedinice jer će i njima ostajati dio sredstava od investicija na tom zemljištu. Riječ je o 10 milijuna kvadrata zemljišta te se procjenjuje da će u prve dvije-tri godine primjene novog zakona biti 3 do 5 milijardi eura realiziranih investicija”, otkrio je Banožić.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay