Švicarska banka UBS preuzima konkurentsku banku Credit Suisse za tri milijarde franaka, odnosno 3,035 milijarde eura. Čelnici švicarske vlade i regulatori rekli su da je ovaj na brzinu dogovoren posao trenutno najučinkovitiji način da se umiri ulagače s obzirom na drastični pad dionica Credit Suissea nakon propasti Silicon Valley banke. 

Švicarska narodna banka zbog toga je pristala dati zajam do 100 milijardi švicarskih franaka, a švicarski financijski regulator objavio je da će privremeno suspendirati neke propise ne bi li pomogao UBS-u probaviti svog glavnog konkurenta. O tome smo razgovarali s profesorom ekonomije Borisom Podobnikom.

Prekid neutralnosti

– Rat je opravdan ako je šteta koju nanosiš protivniku veća od štete koju sam trpiš, a to ima smisla i u ekonomskom ratu. Samo, šteta koju su švicarske banke nanijele ruskim bankama i građanima je daleko manja od one koju će dugoročno pretrpjeti švicarski bankarski sustav, posebno njihova reputacija u bankarstvu. A najmanji problem je ovo što se događa oko Credit Suissea i spajanja s UBS-om. 

Švicarci su sigurno nerado nametnuli sankcije ruskoj centralnoj banci, ali i ruskim građanima, samo su vjerojatno nadali brzom vraćanju u normalu. Na žalost po Švicarce to se nije dogodilo i sada vide kako zamrzavanje imovine jedne države odašilje jasnu i lošu poruku mnogim zemljama u svijetu – Švicarska više nije neutralna zemlja, što ste primijetili, i premda su se uspjeli othrvati Hitleru i nacizmu, ovaj rat u Europi označio je prekid njihove neutralnosti – rekao je Podobnik za Lider. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay