Kada je elektrifikacija u pitanju, Norveška je daleko ispred ostalih zemalja te većina novih automobila koja se prodaje u toj zemlji ima električni motor, a ne benzinski ili dizelski. I taj mali udio vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem uskoro bi trebao otići u povijest jer se od kraja 2025. u toj zemlji više neće prodavati benzinci i dizelaši.

No i prije tog roka Norvežani više neće moći kupiti Volkswagenove automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem jer su iz njemačke tvrtke najavili kraj prodaje za takvu vrstu vozila s prvim danom 2024. godine. Svi koji će nakon tog datuma htjeti kupiti novi VW u Norveškoj moći će kupiti samo modele s električnim motorima.

S brojnim povlasticama za kupovinu električnih vozila norveška je vlada pokrenula proces elektrifikacije, koji se pokazao kao pun pogodak jer su mnogi vozači dotadašnje automobile zamijenili onima s električnim motorom. Uskoro, dakle, više neće biti niti izbora, već će električni automobili biti jedini dostupan tip vozila za one koji se odluče za novi auto.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay