Trenutačno važećim Zakonom o porezu na dodanu vrijednost u Hrvatskoj je propisano oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost pri uvozu dobara nekomercijalne naravi sadržanih u malim pošiljkama. U postupku carinjenja pošiljki u poštanskom prometu od 1. srpnja 2013. primjenjuje se europska regulativa koja je vrijednosnu granicu “male” pošiljke za oslobođenje od plaćanja carine postavila na 22 eura, odnosno na 160 kuna.

Plaćanja PDV-a oslobođen je uvoz dobara nekomercijalne naravi iz trećih zemalja sadržanih u malim pošiljkama, poslanih primatelju kao pismo ili paket čija ukupna vrijednost ne prelazi 160 kn – stoji u Zakonu o PDV-u. No, u paketu novih poreznih zakona koje priprema Ministarstvo financija, a prenosi Večernji, spominje se i mogućnost da se ova odredba promijeni, i to u skladu s odlukom Europske komisije od 5. prosinca 2017. godine.

Kraj za jeftine pakete iz Kine?

Od početka 2021. godine Hrvatska bi tako trebala ukinuti oslobađanje od plaćanja PDV-a na pošiljke male vrijednosti iz trećih zemalja, o čemu smo pisali još prije dvije i pol godine. Drugim riječima, na sve male pakete koje redovno naručujemo iz Kine i drugih zemalja izvan Europske unije, izgledno je da ćemo od 1. siječnja morati plaćati carinu i PDV.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay