Prema nedavnom istraživanju koje je proveo MMGY Travel Intelligence, istraživački odjel tvrtke za marketinška istraživanja MMGY Global, trenutno je dvostruko veća vjerojatnost da će rat u Ukrajini utjecati na planove Amerikanaca za putovanja u Europi nego što na to utječe pandemija koronavirusa.

Od 350 odraslih ispitanika, Amerikanaca koji planiraju posjetiti Europu, 62 posto reklo je da je ruska invazija faktor za planiranje njihovih putovanja u usporedbi s 31 posto onih koji su naveli zabrinutost zbog pandemije koronavirusa. Osim toga, 47 posto njih reklo je da će pričekati i vidjeti kako će se situacija razvijati prije nego što počnu planirati posjet Europi ove godine, piše Index.hr.

Podaci o letovima odražavaju slične stavove. Prema izvješću aplikacije za praćenje letova Hopper, pretraživanja povratnih letova u Europu iz SAD-a bila su u porastu kako je val omikron varijante koronavirusa jenjavao, što ukazuje na snažan oporavak transatlantske potražnje. No kako su vijesti o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu počele puniti naslovnice svjetskih medija sredinom veljače, ti su se zahtjevi počeli smanjivati. 

Prema Hopperovim podacima, od 12. veljače Europa je pala s 21 posto na 15 posto međunarodnih rezervacija, što je značajno smanjenje u odnosu na oko 30 posto međunarodnih rezervacija u istom razdoblju u godini prije pandemije.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay