Kako da dođem popraviti zube kod stomatologa u Rovinj? Hoćete li nas primiti u vaš apartman kao i lani? Jesmo li dobrodošli? Kako uopće možemo doći u ovoj situaciji kod vas? Kakve su preporuke i hoće li biti problema na granici? Treba li mi potvrda o rezervaciji? Sve su to pitanja koja trenutno more one Talijane koji bez obzira na veliku zdravstvenu krizu u njihovoj zemlji žele doći u Hrvatsku zbog dentalnog turizma ili ljetnog odmora. Mnoga su upućena istarskim i kvarnerski iznajmljivačima apartmana te samim stomatolozima koji rade s talijanskim tržištem. Upiti stižu, kako čujemo, „kao ludi“ svakodnevno i na adresu HTZ-a u Milanu, ali i na adrese lokalnih TZ-a u Istri.

Trenutno je talijanskih gostiju u Hrvatskoj tek dvije tisuće. Oko 1.200 talijanskih gostiju u Istri, 500-tinjak na Kvarneru, a ostatak u okolici Zadra, dok se nešto manji broj talijanskih gostiju odmara u ostatku Dalmacije te u Zagrebu. U Rovinju su primjerice na 4. mjestu kada govorimo o turističkim dolascima.

– To je odličan pokazatelj ako u obzir uzmemo činjenicu da je Italija iz lockdowna izašla tek 3. lipnja kada su ukinute zabrane putovanja unutar Italije i putovanja u inozemstvo. Dakle, interes za hrvatskim destinacijama na tržištu Italije itekako postoji, i to unatoč snažnim porukama i kampanjama koje su usmjerene na motiviranje Talijana za ostanak u zemlji kada je riječ o turističkim putovanjima. Upiti se najčešće odnose na Istru, Kvarner i Dalmaciju, ali i na detalje oko ulaska u Hrvatsku, potrebnim dokumentima, načinu popunjavanja obrazaca, kao i protokola u destinacijama. Ipak, daleko najveći broj upita dolazi od nautičara te za smještaj u kampovima i objektima u domaćinstvu, ističe direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Milanu Viviana Vukelić, epicentru epidemije u Italiji gdje je čitava priča ove zime i počela.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay