Mnoga pitanja koja su desetljećima bila rak-rana hrvatskog turizma napokon je otvorio novi Zakon o turizmu: od održivog turizma, apartmanizacije, klasificiranja objekata, zelenog plana… do smjera razvoja za budućnost. Ali da bi zaživio, mora se donijeti velik broj pravilnika koji će ponuditi provedbena rješenja. A tu već stvari idu mnogo sporije – do kraja ožujka donesena su samo dva

Početkom godine stupio je na snagu prvi krovni Zakon o turizmu, koji naglašava razvoj turizma prema održivosti, poticanje ulaganja u turizmu te zaštitu i ocjenu resursne osnove. Uslijedilo je to nakon što je u prosincu 2022. Ministarstvo turizma i sporta izradilo Strategiju razvoja održivog turizma do 2030., koju je prihvatio Hrvatski sabor, te Nacionalni plan razvoja održivog turizma do 2027. Također, Hrvatska turistička zajednica donijela je Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma od 2023. do 2027. godine.

Novi zakon predviđa i donošenje niza podzakonskih akata, primjerice, pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma, o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, o načinu unošenja podataka integriranoga informacijskog sustava i pristupa njima, o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom, pravilnika o praćenju učinka potpora u turizmu, a Uredbu o poticanju ulaganja u turizmu hrvatska je vlada usvojila potkraj ožujka. Naši su sugovornici povoljno ocijenili nastojanja novog zakona.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Jacek Abramowicz from Pixabay