Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvodi središnju evidenciju u znanost i visoko obrazovanje. Na jednom će mjestu tako obuhvatiti podatke o studentima, diplomama, ali i zaposlenicima resora. Jedan od ciljeva objedinjenog evidentiranja i borba s – lažnim diplomama.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je u malim koracima započelo s reformom znanosti i visokog obrazovanja. Uz obrise novog stožernog zakona o znanosti, paralelno se poduzimaju i drugi koraci. Jedan od njih je i uspostavljanje cjelovite evidencije u visokom obrazovanju. Evidencija bi s jedne strane trebala sadržavati podatke o studentima, mjestu i ustanovi studiranja, njihovim studentskim pravima i diplomama. S druge bi strane ta ista evidencija bilježila što je sa zaposlenicima, kada, gdje i na koju su poziciju zaposleni te koliko im je opterećenje u znanstveno-nastavnom smislu. Pravilnik koji regulira tu evidenciju trenutno se nalazi na javnom savjetovanju

Kako smo već napomenuli, središnja će evidencija bilježiti i podatke o diplomi studenata. Kako je o sustavnoj evidenciji diploma bilo riječi još za vrijeme bivše ministrice Blaženke Divjak, konkretno, i tada je sličan pravilnik bio na javnom savjetovanju, pitali smo MZO hoće li novi pravilnik pomoći u otklanjanju sumnji u falsificirane ili ‘kupljene’ diplome. Kazali su nam kako je upravo to jedan od ciljeva jer će se kroz središnju evidenciju moći na jednom mjestu provjeriti sve završne kvalifikacije izdane na faksevima diljem države.

Cijeli članak možete pročitati na: srednja.hr