Hrvatska do sredine iduće godine mora usvojiti Direktivu o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD) koja ima ozbiljne mehanizme za provjeru održivih praksi – revizore. Partner u PwC Hrvatska Slaven Kartelo za FORBES Hrvatska objašnjava kako će nova zakonska obveza izvještavanja o održivosti unijeti i promjene u upravnim tijelima najvećih tvrtki u Hrvatskoj

Nema više cherry pickinga! Tvrtke neće moći izabrati o kojoj će od svojih najboljih održivih praksi izvještavati javnost, a što će prešutjeti. U hrvatsko zakonodavstvo bi iduće godine trebala biti uvedena Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD). Ta je direktiva već na snazi u Europskoj uniji, a države članice ugrađuju je u nacionalna zakonodavstva.

“Hrvatska još ima radnu skupinu i kasni za zemljama istočne regije među kojima su Slovenija i Bugarska, a predviđanja su kako će se CSRD implementirati u hrvatsko zakonodavstvo u travnju. Krajnji rok za to je lipanj iduće godine. Čim se to riješi, Direktiva će biti odmah primjenjiva”, kaže Slaven Kartelo, voditelj ESG usluga i partner PwC-a Hrvatska.

Cijeli članak možete pročitati na: forbes.n1info.hr

Image by Sathish kumar Periyasamy from Pixabay