PARIZ, 7. ožujka 2017. (Hina) – Globalno gospodarstvo ostvariti će skroman rast u ovoj i idućoj godini, poduprto fiskalnim poticajima u vodećim gospodarstvima, objavila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), upozoravajući ujedno da oporavku i dalje prijete financijska ranjivost i politička neizvjesnost.

U najnovijim preliminarnim gospodarskim prognozama OECD procjenjuje kako će gospodarski rast na svjetskoj razini u ovoj godini iznositi 3,3 posto, a u sljedećoj 3,6 posto.

To bi značilo blago ubrzanje u odnosu na 2016. godinu kada je gospodarstvo poraslo tri posto. Ujedno je OECD potvrdio procjene iz studenog prošle godine.

Pritom je OECD blago povisio procjenu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini, na 2,4 posto. Snizili su pak prognozu za sljedeću godinu, s 3,0 na 2,8 posto.

Eurozona bi pak ove godine trebala rast 1,6 posto, čime je OECD potvrdio procjenu iz studenog. Istu stopu rasta predviđaju i za iduću godinu, čime su pak snizili važeću prognozu za 0,1 postotni bod.

Francusko bi gospodarstvo ove i iduće godine trebalo porasti 1,4 posto. Time je OECD povisio ovogodišnju prognozu za 0,1 postotni bod dok je ona za iduću godinu snižena za 0,2 postotna boda.

Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 1,8 posto, za 0,1 postotni bod snažnije no što su dosada očekivali. U 2018. rast bi trebao kliznuti na 1,7 posto, čime su potvrdili prognozu iz studenog.

Najviše je podignuta procjena ovogodišnjeg rasta Velike Britanije, za 0,4 postotnog boda, na 1,6 posto. U 2018. rast bi trebao usporiti na 1,0 posto, potvrđuju u OECD-u procjenu iz studenog.

Japansko gospodarstvo će prema prognozi OECD-a u ovoj godini porasti 1,2 posto i usporiti na 0,8 posto u 2018. godini.

Među vodećim gospodarstvima u nastajanju, OECD je snizio procjenu rasta samo za Indiju, čija je vlada u studenom poduzela drastične mjere, povukavši iz opticaja dio novčanica u sklopu borbe protiv korupcije i porezne evazije.

Tako bi u financijskoj godini 2017. koja počinje u travnju indijsko gospodarstvo trebalo porasti 7,3 posto, za 0,3 postotnog boda slabije no što su u OECD-u prognozirali u studenom. Zadržali su pak procjenu o 7,7-postotnom rastu u idućoj godini.

Prognoza rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini podignuta je na 6,5 posto, te na 6,3 posto u 2018.

Brazilsko će gospodarstvo prema procjenama OECD-a ove godine stagnirati a iduće zabilježiti rast od 1,5 posto, stoji u izvješću.

U OECD-u upozoravaju da prognozirani skromni oporavak svjetskog gospodarstva i dalje ugrožava niz rizika.

“Skroman oporavak mogu ipak omesti neusklađenost kretanja na financijskim tržištima i temeljnih ekonomskih pokazatelja, moguće snažne oscilacije na tržištu, ranjivosti u financijskom sustavu i politička nesigurnost”, objašnjavaju iz OECD-a.

“Čini se da je pozitivna procjena koja se zrcali u tržišnim cijenama potpuno odvojena od izgleda za realno gospodarstvo”, upozoravaju.

(Hina)