Zemlje OECD-a i skupine G20 prihvatile su regulatorni okvir za uvođenje novog globalnog “digitalnog poreza”, kako bi se porezni sustav bolje nosio s izazovima globalizacije i digitalizacije

Protekloga je tjedna svjetska Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), zajedno sa zemljama skupine G20, objavila tekst multilateralnog poreznog sporazuma, u čijoj je izradi sudjelovalo više od 130 zemalja. Time je postignut značajan napredak u budućem oporezivanju tehnoloških divova i drugih velikih multinacionalnih kompanija tamo gdje one zapravo posluju. Rezultat je to višegodišnjih napora i službena potvrda dogovora postignutoga prije više od dvije godine.

Novi globalni dogovor ažurirat će međunarodni porezni sustav za digitalno doba i doba globalizacije, smatraju njegovi tvorci. Ako ga potpiše i ratificira dovoljno zemalja, tekst bi doveo do redistribucije profita multinacionalnih kompanija u vrijednosti od 200 milijardi dolara godišnje. Taj bi novac pravedno završio u zemljama u kojima se prodaja uistinu i ostvaruje.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay