Silom prilika Europska unija mora smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu, a energetski stručnjaci smatraju da se to može dogoditi za pet do deset godina. Kako navodi Deutsche Welle, ruskom invazijom na Ukrajinu intenziviralo se zanimanje za alternative ruskom plinu.

Europska unija trenutno 40 posto svojih potreba za tim energentom zadovoljava iz Rusije, a početkom tjedna ministri energetike zemalja EU-a debatirali su o mjerama za ublažavanje energetske krize.

Značajnija uloga
Europska unija posljednjih je mjeseci pokrenula, odnosno oživila nekoliko projekata koji bi trebali barem malo diverzificirati dobavu plina. Alžirska državna kompanija Sonatrach uskoro bi trebala dovršiti radove na povećanju kapaciteta podmorskog plinovoda Medgas koji spaja Alžir i Španjolsku.

Druga dva projekta koje financijski podržava EU – modernizacija plinske infrastrukture u Bugarskoj radi spajanja prema Rumunjskoj i Srbiji te plinska interkonekcija između Poljske i Danske – trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. Bugarska vlada također apelira za što brži dovršetak plinovoda koji bi spojio Grčku i Bugarsku (IGB).

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay