U borbi za spas ovogodišnje turističke sezone, to već i ptice na grani znaju, ključna je epidemiološka situacija u Hrvatskoj, koja je trenutno po svim europskim standardima loša i nalazimo se u “crvenoj” zoni. Bez njezina značajnog poboljšanja i bitnog smanjenja broja oboljelih koji će nas dovesti u „zelenu“ zonu na europskim kartama, suvišno je pričati o sezoni, dolascima i turističkom prometu.

Pokazala je to i nedavna odluka Njemačke da nas, doslovno preko noći, stavi u „crvenu“ zonu zbog rastućeg broja oboljelih od korone. Zbog toga je procijepljenost stanovništva i turističkih djelatnika iznimno važna jer ako se do početka lipnja uspije procijepiti najavljenih oko 70 tisuća turističkih radnika te još oko 40 tisuća iznajmljivača, situacija bi se mogla okrenuti u našu korist, mišljenje je turističkih djelatnika.

Paralelno s aktivnostima na organizaciji cijepljenja onih koji će biti u izravnom kontaktu s gostima, zbog cjelogodišnjeg prepolovljenog turističkog prometa, iz Ministarstva turizma najavljuju olakšice za obiteljske iznajmljivače i to na način da će im se prepoloviti paušal ovogodišnje turističke pristojbe i turistička članarina.

– Smanjit će se za 50 posto iznos paušala turističke pristojbe za iznajmljivače, kao i turistička članarina. Isto tako razgovaramo i o načinu da se smanji turistička pristojba po noćenju vezana uz hotelijere, a razgovaramo i s nautičkim sektorom da se pristojba i za njih smanji za 20 posto – kazala je ministrica Brnjac.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay