FRANKFURT, 8. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Njemački proizvođač sportske opreme Adidas izvijestio je u srijedu da je prošle godine ostvario rekordnu dobit zahvaljujući Olimpijskim igrama u Brazilu i Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj.

Njemačka je kompanija u 2016. povećala neto dobit za čak 60,5 posto, na 1,02 milijarde eura. Time su prvi puta od osnivanja premašili milijardu.

Operativna dobit poskočila je 41 posto, na gotovo 1,5 milijardi eura. Prihodi su uvećani 14 posto, na 19,3 milijarde eura.

U Adidasu ističu da su uspjeli povećati prihode unatoč “značajnim nepovoljnim trendovima, povezanim s negativnim utjecajem valutnih tečajeva”. Ako se isključi utjecaj promjena u valutnim tečajevima, prihodi su poskočili 18 posto, napominju.

Dobar prošlogodišnji rezultat najvećim je dijelom baziran na 16,6-postotnom rastu središnjeg brenda Adidas dok je rezultat Reeboka bio znatno skromniji i iznosio je 1,1 posto.

Odjel opreme za golf TaylorMade ponovo je zabilježio loš rezultat, iskazan u blagom padu prihoda u 2016.

Izvršni direktor Kasper Rorsted ocijenio je prošlu godinu “iznimnom”, napominjući da su zabilježili dvoznamenkaste stope rasta u svim regijama u kojima posluju.

“Kako smo gradili poslovanje, naš zamah se nastavio, te ćemo i u 2017. ponovo znatno poboljšati prihode i neto dobit”, rekao je Rorsted.

U ovoj godini očekuju rast prihoda između 11 i 13 posto. Zacrtali su također povećanje dobiti za 18 do 20 posto, na oko 1,2 milijarde eura.

(Hina)