Ovo je treći put da pripremamo ovakvu bazu perspektivnih izazivača. Ovaj su put među dolazećima i dva ‘ponavljača’, ali s novim projektima. Matt Darko Sertić (Applied Ceramics), danas ima nove projekte, prije svega s tvrtkom Sunseco u kojoj proizvodi spremnike energije, a uskoro će i baterije za e-vozila. Osim toga, u kompleksu željezare osnovao je Kulinarski institut Kul in te vodi najveći privatni poslovni inkubator Pisak. Prije pet godina perspektivna je bila Sedlić grupa. Zvonimir Sedlić u međuvremenu ju je prodao, i danas je kao Invest Agro – u stečaju. Za to vrijeme Sedlić je osnovao prvu hrvatsku tvornicu za proizvodnju proteina, škroba i vlakana NutriS. U preradu boba i krumpira zajedno s danskim fondom SD Venture uloženo je 220 milijuna kuna.

U prva dva navrata oni koji su u međuvremenu došli bili su, među ostalima, Luka Abrus Fijačko (Pet minuta), Boris Žgomba (Uniline), Damir Kirić (Gumiimpex-GRP), Darko Aračić (Agronom), Tomislav Car (Infinum), Tomislav Knezović (Prostoria), Matija Kopić (Farmeron), Alan Sumina i Zoran Vučinić (Nanobit)…

Ipak, najzvučnija imena s današnjeg aspekta bili su Silvio Kutić s partnerima i Mate Rimac. Njihove kompanije, Infobip, odnosno Rimac grupa, danas vrijede više od milijardu dolara i imaju status jednoroga.

Novi potencijalni jednorozi

Potencijalnih jednoroga ima i na aktualnoj listi, pogotovu na startup-sceni. To je ponajprije Sofa IT Ivana Bešlića i Zlatka Hrkaća s aplikacijom SofaScore, te Agrivi Matije Žulja. Prema jednorogu ide i Reversinglabs, a tu je i Include Ivana Mrvoša. Ambicije vezane uz umjetnu inteligenciju ne skriva ni poduzetnički dvojac poznat iz Udruge Glas poduzetnika. Dražen Oreščanin izdvojio je iz svoje Poslovne inteligencije novi projekt Legit Software, platformu vezanu uz GDPR, a prvi robotski restoran Bots & Pots Hrvoja Bujasa i partnera planira franšizno širenje diljem svijeta. Umjetna inteligencija ključni je pojam i za Robotic process automation Ivana Belasa s platformom za softverske robote Robotiq.ai.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr