IMATE LI zaštitu za web kameru i kad ste je zalijepili? Ako ste poput većine običnih smrtnika, vjerojatno vam je zapela knedla u grlu kad je u inbox prvi put uklizao mail nepoznatog pošiljatelja koji otprilike počinje „I have a very bad news …“. Ili ste još puno ranije shvatili da je vrag odnio šalu čim i Mark Zuckerberg pozira (doduše, posve slučajno) s laptopom koji u vrhu ekrana krasi komadić bijele izolir-trake? 

Za razliku od dobroćudnog nigerijskog princa, koji već desetljećima neumorno traži zainteresirane poslovne partnere bespućima interneta (ne tako davno pronašao je jednog u Đakovu!), ucjenjivački iliti ransomware mail zvuči neusporedivo zlokobnije. Šablona je dobro poznata, a primatelj naizgled nema baš previše izbora: ili će isplatiti nagradu u nekoj od kriptovaluta (kojima je poslije nemoguće ući u trag), ili slijedi – javno sramoćenje. Pomisao da bi svi vaši kontakti iz adresara mogli dobiti priliku vidjeti kako za ekranom… hm… kopate nos, zvuči uistinu zastrašujuće. 

Postoji i podmuklija verzija

Doduše, ransomware ponekad dolazi i u bitno podmuklijoj inačici, s attachmentom ili linkom, čija aktivacija bitno komplicira stvari. U tom slučaju više nema govora ni o kakvoj objavi navodno kompromitirajućeg materijala, već o kriptiranju svih (ili barem za korisnika ključnih) podataka i dokumenata, blokiranju pristupa i preuzimanju kontrole nad računalom. 

Lani su američke firme potrošile 350 milijuna dolara na plaćanje online reketa

U korporativnom sektoru hakeri djeluju puno ozbiljnije i organiziranije, a kompanije su sve češće meta napada organiziranih skupina. Ransomware TaskForce navodi kako su samo tijekom 2020. godine razne američke kompanije i organizacije, žrtve ransomware operacija, potrošile oko 350 milijuna dolara, ili čak četiri puta više nego godinu ranije. Prema istom izvoru, prosječna je otkupnina iznosila nešto više od 300 tisuća dolara, a ransomware je postao unosan business koji tvori pravi mali ekosustav. 

Ucijenili najvećeg američkog operatera naftovoda

Priča na koju je doista teško ostati ravnodušan počinje u petak 7. svibnja kada su u kompaniji Colonial Pipeline, najvećem američkom operateru naftovoda za transport naftnih derivata, dobili obavijest o hakerskom napadu. Atak se odvio prema poznatom scenariju: sa servera Coloniala najprije je preseljeno oko 100 gigabajta podataka, a potom i onemogućen pristup dijelu sustava, uz nezaobilazan zahtjev za isplatu. 

Vrijednost cyber polica osiguranja dosegla pet milijardi dolara

Drugi je razlog rastući segment cyber osiguranja: Standard & Poor’s procjenjuje kako je ukupna vrijednost cyber polica osiguranja na američkom tržištu dosegla pet milijardi dolara i očekuje se da će u bližoj budućnosti rasti po godišnjim stopama od 20 do 30%. Kompanija koja se na taj način osigurala od hakerskih napada sklona je bez previše otezanja platiti otkupninu (koju će potom osiguranje refundirati).

Posljedica hakerskog napada – kolona auta koji čekaju u redu na benzin

Colonial prema krajnjim korisnicima u normalnim okolnostima putem gotovo devet tisuća kilometara cijevi otprema oko 2.5 milijuna barela dnevno. Ilustracije radi, Bloomberg navodi kako ta brojka nadmašuje cjelokupnu dnevnu potrošnju u Njemačkoj. Kako tvrde mediji, čak tri četvrtine benzinskih postaja na jugu zemlje ostale su bez kapi zaliha, dok su iz Washingtona i New Jerseya dolazili prizori dugih kolona automobila koji su čekali u redu za benzin, pristižući iz susjednih saveznih država.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay