Članice Opec+ saveza planiraju značajno smanjivanje proizvodnje nafte kako bi iznova potakli rast cijena koje su počele padati. Iako se informacija da u kaosu energetske neizvjesnosti Opec+ pokušava nauditi zapadnim liberalnim demokracijama koje pokušavaju osigurati sigurnost opskrbe i kakvu takvu stabilnost cijena na prvu čini vrlo neobičnom, priču o upravo takvim planovima Opec+ grupe zemalja potvrdili su preko svojih izvora najugledniji mediji; Financial Times, Bloomberg, Reuters… Predstavnici Opec+ grupe planiraju se u srijedu sastati po prvi put uživo nakon ožujka 2020. godine, a za taj sastanak priprema se prijedlog smanjivanja proizvodnje za više od milijuna barela dnevno, što će imati vrlo značajni utjecaj i na opskrbu dijelova tržišta i, sasvim sigurno, na rast cijena.

Dojam je da se Opec+ beskrupulozno sprema na neprijateljski potez prema zapadnim demokracijama kako bi iskoristili globalni metež i zaradili što više, ali odluka ne iznenađuje previše ako se zna da u toj organizaciji najveći utjecaj imaju Saudijska Arabija i Rusija. Za Rusiju je logično da priželjkuje dizanje cijena ne samo zbog toga jer je u geopolitičkom sukobu sa praktično svim zapadnim liberalnim demokracijama, nego i zato jer bilježe pad prihoda od izvoza nafte; kupci ruske nafte inzistiraju na visokim diskontima, a snaga rublje Rusima umanjuje vrijednost deviznih poslova denominiranih u dolarima.

Saudijska Arabija je pak za zapadne medije pred sastanak, koji se tradicionalno treba održati u Beču, smislila opravdanje kako žele smanjiti proizvodnju ne zbog toga što su pohlepni u napetoj situaciji nego zato jer strahuju kako bi ruski izvoz mogao drastično pasti do kraja godine zbog zapadnih sankcija, pa si žele ostaviti prostor za povećanje proizvodnje. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay