Američki Bloomberg tu je odluku nazvao “šokantnom”: zemlje naftnog kartela OPEC+, predvođene Saudijskom Arabijom, najavile su ovog tjedna novo smanjenje proizvodnje nafte od ukupno 1,16 milijuna barela dnevno, što će podignuti cijene “crnog zlata” i inflaciju na Zapadu.

Najveće smanjenje među članicama OPEC-a najavila je baš Saudijska Arabija kao najveći proizvođač: ona će smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno, što je saudijsko ministarstvo energetike opisalo kao “mjeru predostrožnosti” s ciljem stabilizacije naftnog tržišta. Saudijski primjer slijedile su i druge članice kartela. Kako je objavio Reuters, Irak je odlučio smanjiti proizvodnju za 211.000 barela dnevno, UAE za 144.000, Kuvajt za 128.000, Kazahstan za 78.000, Alžir za 48.000 i Oman za 40.000 barela.

Analitičari su odmah uočili da bi ovaj potez mogao povećati cijene nafte u cijelom svijetu, što ide naruku Rusiji, čija ekonomija znatno ovisi o izvozu i prodaji energenata. Stoga nije čudno da je i Rusija uskočila u taj OPEC-ov vlak: kako je objavila državna agencija TASS, zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak poručio je da će i Rusija smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno.

Osim što će više cijene nafte napuniti rusku blagajnu, one će i pogoršati ekonomsku situaciju u SAD-u i na čitavom Zapadu, jer će zapadni građani u doba ionako visoke inflacije sada morati plaćati još skuplji benzin.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay