Mađarski premijer Viktor Orban dobrano je “odriješio kesu” preusmjeravanjem 5 milijardi eura u džepove umirovljenika i kućanstva s nižim prihodima, što je veliki zaokret u odnosu na strogu politiku štednje koju je do sada zagovarao.

Ekonomisti u tome vide predizborne motive s obzirom da vladajući Fidesz ne može računati na glatku pobjedu na predstojećim izborima, a upozoravaju da će dobar dio tog novca završiti u osobnoj potrošnji i tako dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju. S time se slaže i središnja banka.

Za mirovine u siječnju utrošeno je dodatnih 550 milijuna eura, a u veljači će računi umirovljenika biti “podebljani” za još milijardu eura.

U videu objavljenom na Facebooku početkom tjedna premijer Orban je istaknuo kako se radi o povratu duga nakon što je 2009. tadašnja socijalistička vlada smanjila mirovine. “Oni su uzeli, mi vraćamo”, kazao je Orban.

K tome, obitelji s djecom dobit će poreznu olakšicu vrijednu ukupno 1,7 milijardi eura. Pripadnicima oružanih snaga za plaće se izdvaja još 500 milijuna eura dok zaposleni mlađi od 25 godina više neće plaćati porez na dohodak.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay