Strukovna grupacija stočarske proizvodnje i Grupacija klaoničke industrije i prerade crvenog mesa osječke Županijske komore, u petak su zatražile pomoć Ministarstva poljoprivrede te upozorile kako treba izraditi razvojnu strategiju poljoprivrede s naglaskom na stočarstvu.

Predstavnici dvaju udruga uz ostalo upozoravaju na nesređeno tržište, nekontrolirani uvoz i smanjenje stočnog fonda.

Voditelj Odsjeka za poljoprivredu osječke Komore Ernest Nad ocjenjuje kako se nepovoljno stanje ogleda u podacima uvoza za prvih deset mjeseci prošle godine, prema kojima je u Hrvatsku uvezeno 185.369 goveda i 1,2 milijuna komada svinja.

“Iznimno nepovoljna situacija vidljiva je i kroz znatno smanjenje stočnog fonda. Na djelu je nekontrolirani uvoz stoke i smanjena je proizvodnja mlijeka. Susjedne zemlje u tu vrstu proizvodnje ulažu skrivene potpore koje remete normalno poslovanje naše klaoničke industrije”, kaže Nad.

Direktor Croatia stočara Branko Bobetić upozorava na nesređeno tržište i niske cijene svih vrsta mesa, što nepovoljno utječe na cjelokupni sektor.

“To je posebice izraženo nakon ulaska Hrvatske u EU jer se značajno povećao uvoz. Prošle godine uvezeno je više od 90.000 tona svinjskog mesa, a primjerice 2012. godine taj uvoz je iznosio 55.000 tona. Samodostatnost nam je pala na oko 50 posto, a slično je i kod uvoza govedine: prošle godine Hrvatska je uvezla oko 24.000 tona mesa i tu je samodostatnost tek oko 25 posto”, upozorava Bobetić.

Cijeli članak možete pročitati na: agrobiz.vecernji.hr

Foto: Shutterstock