CK bi trebao implementirati ideju ‘dualne cirkulacije’ – unutarnjeg kruga proizvodnje, distribucije i potrošnje.

Ovoga će tjedna politička vrhuška Kine definirati kako će izgledati ekonomski razvoj drugog svjetskog gospodarstva po veličini do 2025. godine.

Naime, članovi Centralnog komiteta (CK) kineske Komunističke partije na čelu s predsjednikom države Xi Jinpingom započeli su plenarnu sjednicu koja će potrajati do četvrtka, a na kojoj će se definirati ciljevi ekonomske i socijalne politike u idućem petogodišnjem razdoblju.

U tom kontekstu ekonomisti žele vidjeti kako će CK implementirati Xijevu ideju o strategiji „dualne cirkulacije“. Tu je strategiju Xi prvi puta spomenuo u svibnju, a njezina je temeljna ideja da se Kina u idućoj fazi ekonomskog razvoja isključivo oslanja na „domaću cirkulaciju“.

Radi se o unutarnjem krugu proizvodnje, distribucije i potrošnje, podržanom domaćim tehnološkim inovacijama. Ovaj unutarnji krug treba biti potaknut vanjskim resursima kroz „međunarodnu cirlulaciju“, zamislio je Xi.

Taj je cilj osobito važan nakon što je SAD presjekao kineskim kompanijama poput Huaweija pristup zapadnoj tehnologiji. U tom kontekstu valja očekivati političku podršku za visokotehnološke industrije, poput razvoja procesora, 5G telekomunikacijske opreme te umjetne inteligencije.

Jedno od važnih pitanja jest i mirovinska politika. Na prijašnjem plenumu u listopadu 2015. partija je najavila da će ukinuti politiku „jednog djeteta“ koja je bila na snazi nekoliko desetljeća.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay