Pad cijene kriptovaluta obeshrabrio je i rudare te nagnao one s neisplativim sustavima na gašenje postrojenja, pa se sada za ovu aktivnost troši i 50% manje električne energije nego prošlog mjeseca

Digiconomist, stranica koja prati utrošak električne energije za rudarenje kriptovaluta u svijetu, osvježila je svoje podatke i pokazala kakvu zapravo “krizu” trenutačno proživljavaju rudari kriptovaluta. Kao što znamo, posljednjih tjedana traje velika rasprodaja bitcoina, ethereuma i ostalih vodećih kriptovaluta, a cijene su im na vrlo niskim razinama u usporedbi s onima kakve su bile prije samo nekoliko mjeseci.

Značajan pad cijena, prije svega bitcoina i ethereuma, doveo je do situacije u kojoj je rudarenje sve manje isplativo, odnosno isplativo je samo nekima (ovisno gdje rudare, koliko im je skupa električna energija i koliko su im efikasni sustavi). To je, pak, nagnalo mnoge da prestanu s rudarenjem, a obeshrabreni rudari tako su doveli i do situacije koja je vidljiva na Digiconomistovim grafikonima – u samo nekoliko tjedana potrošnja energije za rudarenje bitcoina i ethereuma pala je drastično.

Manje je aktivnih rudara

S vrhunca zabilježenog početkom lipnja, koji je iznosio preko 200 TWh (gledano na godišnjoj razini), rudarenje bitcoina u svijetu sada je palo na razinu na kojoj troši “samo” oko 131 TWh godišnje. To je i dalje na razini cijele Argentine, ali je za cijelu trećinu manje nego prije samo nekoliko tjedana.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay