Obišli smo betonske grdosije, ‘privatne‘ plaže i mulove, ni jedan centimetar ilegalne ‘rabote‘ nije uklonjen

Zaprimi se prijava, proslijedi na sve adrese – komunalnom redaru grada ili općine, lučkoj kapetaniji, građevinskoj inspekciji, ministarstvima, državnom inspektoratu… Popriličan je popis tih “ureda” i zaposlenih djelatnika, no rezime je svega – devastacije i dalje nagrđuje obalu, ni jedan betonski centimetar ilegalne “rabote” nije uklonjen. Sve je po starom…

I tako smo vam mi obišli dijelove gdje su “poduzetnici” uništili obalu. Startali smo u općini Marina, u Sevidu na moru, gdje se vila i “privatna” plaža čak oglašavala za prodaju!

U vrijeme najžešće pandemije koronavirusa, u proljeće prošle godine, prodavala se vila koja je bila u roh-bau izvedbi s “privatnom” plažom, preciznije s betoniranim platoom nepravilnog oblika od 120 četvornih metara. Podest je popločan lomljenim kamenom, a izgrađena su i dva betonska zida u dužini 28 metara, visine do metra i širine 30 centimetara, te naravno i stepenice koje su “komunikacija” između platoa i vile.

A godinu poslije scena je ista – betonsko čudovište od privatne plaže i dalje je na svom mjestu, sada još “ušminkanije”! Vila je dovršena, u njoj borave gosti, a vlasnik se pobrinuo da im je iznimno ugodno i na “privatnoj” plaži! Ozelenio je područje grmovima oleandra, stablima tamarisa, postavio ograde od inoksa… Na platou su ležaljke, suncobrani, čak i vješalice od inoksa za odložiti odjeću. A vrh “udobnosti” za goste je zeleni “tapetić” koji ide preko makadamskog puta uz obalu, a koji povezuje betoniranu plažu i ulaz u dvorište vile za odmor.

Provjerili smo i kakva je situacija s plažom ispred vile “Richi” u Slatinama na Čiovu, na lokaciji Zvonimirova obala 116! Još lani, krajem srpnja, Komunalno redarstvo Splita utvrdilo je devastaciju pomorskog dobra, gdje je izbetonirano 50 četvornih metara plaže i postavljene su ležaljke za goste vile. Kako je bilo lani, tako je i sada!

Umirovljeni general Vladimir Zagorec, kojeg je javnost upoznala zbog afere s nestankom dragulja iz sefa Ministarstva obrane, opet je “vraćen” u žižu javnosti kada je početkom 2020. godine ispred parcele i kućenjegova punca i punice devastirano pomorsko dobro. Izgradio se podest za sunčalište i privez brodica te proširile pristupne stepenice, naravno sve bez potrebnih dozvola, i to na području Milića ratac u Nečujmu, općina Šolta. Te su promptno, nakon prijave mještana, na teren izišle sve nadležne institucije, svi su sastavili zapisnik, najavljene su kazne i na koncu rušenje ilegalne građevine.

No godinu i pol kasnije, vjerujte, ništa se nije promijenilo. Betonska ploha je na svom mjestu, stepenice također i, kako doznajemo od mještana, nitko se od njih na tom dijelu naše obale ne smije ni kupati ni sunčati. Tjeraju vas!

Tijekom našeg obilaska Šolte vidjeli smo još puno novih betoniranja, od devastacije na Tankom ratcu, isto u Nečujmu, gdje je “zalivena” obala betonom na više nivoa. Napravljeni su mala sunčališta na tri nivoa, s pripadajućim ležaljkama i suncobranima “ukopanima” u beton, stepenice za ulazak u more i to sve je izgrađeno u “divljoj”, prekrasnoj uvali.

Na drugom dijelu, ispred konobe “Mareta”, također je “uređena” i betonom “izravnana” obala, izgrađeni su ogradni zidići s rasvjetnim tijelima te cvijećem, a sve se to nalazi na pomorskom dobru bez koncesijskog odobrenja.

Jednostavno rečeno – betonirano je more!

Srećom, putem aplikacije “Pomorsko je dobro” građani sve to prijavljuju. Prijavili su i ilegalnu gradnju u zelenoj (zaštićenoj) zoni te na pomorskom dobru u uvali Duboka, u općini Okrug na Čiovu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Tom Dubravec/Cropix (izbetonirana obala na predjelu Tanki ratac u Nečujmu na Šolti)