SPLIT, 5. svibnja 2017. (Hina) – OTP banka Hrvatska stekla je stopostotni udjel u Splitskoj banci, a spajanjem će nastati četvrta banka po veličini u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 11 posto, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Postupak spajanja trebao bi biti završen u sljedećih 14 mjeseci, rekli su čelnici mađarske OTP banke, OTP banke Hrvatska i Splitske banke.

Transakcija je obavljena tijekom ovoga tjedna nakon što je OTP banka dobila sva potrebna regulatorna odobrenja Hrvatske narodne banke (HNB), Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

OTP banka Hrvatska preuzimanjem ostvaruje i neizravnu kontrolu nad tvrtkama SG Lessing, SB Nekretnine, SB Zgrada, dok se potpuno preuzimanje Societe Generale Osiguranja očekuje u trećem kvartalu 2017. godine.

Predsjednik Uprave i glavni direktor OTP Banke Sandor Csányi je rekao kako je gospodarska situacija u jadranskom priobalju bolja nego u ostalom dijelu Hrvatske te da među budućim klijentima vidi turistički sektor i građevinsku industriju.

“Ovom transakcijom i spajanjem pokazujemo našu dugoročnu i ozbiljnu predanost hrvatskom tržištu na kojem planiramo rasti organski i mogućim budućim akvizicijama,” rekao je Csányi.

Dodao je kako bi OTP banka htjeli kupiti i Zagrebačku banku, ali kako zna da to nije moguće.

Na upit koliko je OTP banku koštala kupnja splitske banke Csányi nije želio precizno odgovoriti rekavši kako “nije bilo jeftino.”

Predsjednik Uprave OTP banke Hrvatska Balazs Békeffy je istaknu kako će nakon spajanja Dalmacija imati nacionalno važnu banku s vrlo bogatom mrežom i atraktivnim portfeljem proizvoda.

Predsjednik Uprave Splitske banke Slaven Celić je naglasio kako će integracija dvije banke u jednu biti iznimno složena te će se tom poslu pristupiti na pažljiv način uz korištenje iskustava takve praske u svijetu.

“Odlučili smo koristiti renomirane svjetske konzultantske kuće da nam pomognu u procesu integracije dvaju banaka tako da svi sudionici tog procesa budu zadovoljni”, rekao je Celić.

(Hina)