Čim je Nizozemska prošlog petka najavila nova ograničenja izvoza naprednih strojeva za mikročipove u Kinu, kineski trgovinski dužnosnici u ponedjeljak su uzvratili režimom kontrole izvoza jednakim prijetnji zabranom izvoza dviju vrsta kritičnih sirovina u “neprijateljske zemlje”. Kao razlog je Peking naveo “nacionalnu sigurnost”.

Kina će uvesti dozvole za izvoz skupine proizvoda od metala koji se koriste u proizvodnji poluvodiča, najavilo je ministarstvo trgovine pojačavši napetost u trgovinskim odnosima s Washingtonom u tehnološkom sektoru. Mjere kontrole izvoza stupit će na snagu 1. kolovoza, a obuhvatit će 14 proizvoda od galija i germanija, izvijestio je Peking obrazloživši potez zaštitom nacionalne sigurnosti i interesa.

Popis obuhvaća spojeve koji se koriste u proizvodnji poluvodičkih dioda, tranzistora i integriranih sklopova, prema Hrvatskoj enciklopediji. Germanij se još koristi u infracrvenoj tehnologiji, optičkim kablovima i solarnim ćelijama. Proizvođači će za izvoz morati pribaviti dozvole, naglasilo je ministarstvo, dodavši da kršenje odredbi nosi kaznu.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay