MERIČKI gospodarski oporavak nije sličan nijednom u novijoj povijesti, a pokreću ga potrošači s ušteđenim milijardama, kompanije željne zapošljavanja i ogromna politička podrška. Poduzeća i radnici žele krenuti putem oporavka s daleko manje trajne štete nego što se to dogodilo nakon nedavnih recesija, posebno pada od 2007. do 2009. godine. Nova poduzeća pojavljuju se najbržim zabilježenim tempom.

Stopa po kojoj radnici daju otkaze – potvrda povjerenja na tržište rada – podudara se s najvišom stopom najmanje od 2000. Teret servisiranja duga kućanstava, kao udio u prihodu nakon oporezivanja, blizu je najniže razine od 1980., otkako postoje podaci. Industrijski prosjek Dow Jonesa porastao je za gotovo 18 posto u odnosu na vrhunac prije pandemije u veljači 2020. godine. Od tada su cijene kuća u cijeloj zemlji porasle gotovo 14 posto, piše The Wall Street Journal.

“Nikad nismo imali ništa slično – kolaps, a zatim i oporavak u obliku procvata”

Brzina oporavka također izaziva previranja. Nestašica robe, sirovina i radne snage, koja se obično pojavljuje pred kraj ekspanzije, sada se pojavljuje puno prije. Mnogi ekonomisti, kao i Federalne rezerve, očekuju da će skok inflacije biti privremen, ali drugi su zabrinuti da bi mogao potrajati i kad se ekonomija potpuno otvori.

“Nikad nismo imali ništa slično – kolaps, a zatim i oporavak u obliku procvata”, rekao je Allen Sinai, glavni globalni ekonomist i strateg u kompaniji Decision Economics.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay