Uoči najavljene porezne reforme i ukidanja prireza kao jednog od ključnih prihoda općina, gradova i županija – kojima je ponuđeno povećanje stope poreza na dohodak kako bi kompenzirale taj gubitak – stavovi gradonačelnika očekivano se razlikuju, ovisno o političkoj opciji kojoj pripadaju. No na drugoj temi slažu se svi – vrijeme je da Hrvatska uvede porez na nekretnine

Gradonačelnici Dubrovnika Mato Franković (HDZ), Splita Ivica Puljak (Centar) i Trogira Ante Bilić (SDP) za tportal su eksplicitno kazali da očekuju promjene u poreznom sustavu kojima bi se dodatno smanjilo opterećenje rada, a s druge strane potaknulo stvaranje nove vrijednosti i omogućilo razvoj lokalnih jedinica. Pritom je Puljak najoprezniji i kaže da porezni sustav treba pažljivo sagledati da bi on bio stabilan i omogućio dugoročno planiranje.

Sva trojica gradonačelnika slažu se da bi u ovom slučaju porez na prvu nekretninu namijenjenu stanovanju trebao biti simboličan, u razini današnje komunalne naknade, dok bi na drugu i svaku iduću nekretninu on trebao rasti.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay