Bolji smo jedino od Perua 

Izračun primitaka od međunarodnog turizma po ostvarenom noćenju (prosječni prihodi po noćenju stranog turista), temeljen na podacima OECD-a za 2019. godinu pokazuje da sa slabašnih 143 dolara po noćenju stranog turista, RH uprihođuje znatno manje od svih mediteranskih konkurenata. Na primjer, Slovenija zarađuje duplo više, napisao je Horvat na LinkedInu. Od 32 države za koje su dostupni podaci, RH zauzima 31. mjesto. Bolji smo jedino od Perua. Zašto su razlike tako velike, pitate se?

Hrvatska ima najviše smještajnih kapaciteta po glavi stanovnika EU, duplo više od drugoplasiranog Islanda, i tri i pol puta više od EU prosjeka. Iskorištenost istih kapaciteta znatno je ispod EU prosjeka, a Hrvatske nema ni među prvih deset država. Iza svih smo naših mediteranskih konkurenata te se nalazimo pri začelju i samo pet EU-27 država ima slabiju iskorištenost od nas, objavio je na LinkedInu Milan Horvat, izvršni direktor tvrtke Fima Plus.

– Što se tiče dosadašnjeg razvoja turizma, mi smo tržište praktički prepustili samom sebi, a zbog izrazito niskog poreznog opterećenja privatnog smještaja, u kombinaciji sa desetljećem povijesno niskih kamata, smo imali desetljeće u kojemu je broj kreveta u privatnom smještaju doslovno eksplodirao, udvostručio se od 2010. do danas na preko 800.000 ležajeva.

Mnogi su jednostavno vidjeli priliku za dobrom investicijom ulaganjem u gradnju ili kupnju apartmanskog smještaja. Potpuno nekontrolirani razvoj nažalost. Tako danas imamo preko 60 posto kapaciteta u privatnom smještaju, dok recimo u Grčkoj ili Italiji privatni smještaj čini oko jedne trećine, a u Španjolskoj svega 24 posto – objasnio je Josip Mikulić, znanstveni savjetnik Instituta za turizam i profesor na katedri za turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay