Kineska postignuća su, sudeći prema podacima iz izvješća IEA, doslovno impresivna

Novi detalji u izvješću Međunarodne agencije za energiju (International Energy Agency – IEA) o obnovljivim izvorima energije postaje prava muzika za uši svih onih koji se nadaju da će pametnije upravljanje prirodnim resursima usporiti zaustaviti klimatske promjene.

Upravo svjedočimo prekretnici u energetskoj povijesti: Ukupni globalni kapacitet globalnih obnovljivih izvora energije trebao bi u ovoj godini narasti za fascinantnih 107 GW, što znači da će sveukupno doseći 440 GW te tako po pri put u povijesti premašiti ukupni kapacitet svih nuklearnih elektrana koji se kreće na razini od 413 GW.

O kolikom se rastu kapaciteta obnovljivih izvora radi govori i podatak da je tih 107 GW više nego cjelokupni instalirani kapacitet Njemačke i Španjolske kombinirano.

Prema tumačenju IEA dva su glavna razloga ovako impresivnog rasta kapaciteta obnovljivih izvora energije: širenje poticajnih javnih politika za obnovljive izvore kako bi postali konkurentniji u odnosu na fosilna goriva, i zabrinutost zbog energetske sigurnosti nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Ti faktori nadjačali su rast troškova zaduživanja i zastoje u lancima opskrbe kao glavne kočnice investicija u obnovljive izvore. Posebno ugodno iznenađenje jest brzina povećavanja solarnih kapaciteta jer oni donose dvije trećine ovogodišnjeg rasta obnovljivih izvora.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay