Proglašena je uzbuna u kompaniji, ponovno su se aktivirali čak i njezini suosnivači

Larry Page i Sergey Brin u devedesetima su pokrenuli Google u jednoj garaži, a na krilima tražilice i zarade od oglašavanja, koju su kasnije iskoristili za razvoj brojnih drugih proizvoda bez kojih danas teško možemo zamisliti živote (Gmail, Android, Karte itd.) zaradili su velik novac. Suosnivači kompanije s vremenom su palicu upravljanja prepustili Sundaru Pichaiju te su se povukli iz svakodnevnog poslovanja Googlea, odnosno Alphabeta.

No u posljednje vrijeme ponovno ih se može vidjeti u kompaniji te su održali nekoliko sastanaka s najvažnijim ljudima Googlea zbog velike prijetnje njihovoj tražilici. Kako i dalje najviše novca zarađuju upravo od pretraživanja, odnosno reklama koje se prikazuju uz rezultate pretraživanja, svaki proizvod koji bi ugrozio njihovu dominaciju među tražilicama mogao bi ugroziti i poslovanje same kompanije.

Nedavno se takav proizvod zaista i pojavio te je riječ o chatbotu ChatGPT. Za razliku od Googlea, koji na upite korisnika odgovara tako da im prikazuje poveznice na kojima se nalaze informacije o tom upitu, ChatGPT ne prikazuje poveznice, već daje konkretne odgovore. I ne samo to – može čak i kodirati, pisati pjesme i eseje, pa se već koristi i za varanje na ispitima.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay