Vrlo je izvjesno da će pritisci sindikata gurnuti kompanije prema dizanju cijena kako bi amortizirale povećane troškove

I Njemačka se pridružila grupi zemalja za koje se čini kako bi se u njima mogla stvoriti klasična inflacijska spirala. U rujnu je prema prvoj procjeni Federalnog statističkog ureda zabilježena inflacija od 4,1 posto, što je najviše u zadnji 28 godina. Najveći doprinos buđenju inflacije u rujnu dao je rast cijena energije od 14,3 posto i hrane 4,9 posto. Iako 4,1-postotni rast cijena još ne zvuči kao drama, eksperti su u Njemačkoj zabrinuti zbog inzistiranja njemačkih sindikata da plaće u najmanju ruku prate rast cijena. Dizanje nadnica mogao bi pak biti jedan od faktora koji će najveću europsku ekonomiju uvući još dublje u inflacijsku spiralu.

The Financial Times tako donosi priču iz njemačkog proizvođača mobilnih domova Carhago gdje su radnici štrajkali zbog plaća jer traže učešće u dobiti koju će generirati povećani broj narudžbi.

Najveći njemački sindikat – IG Metall – objašnjava pak zahtjev za 4,5-postotno povećanje plaća prvenstveno rastom cijena. Zbog inflacije IG Metall traži i povećanje izdvajanja za mirovine za radnike u industriji drva, namještaja i plastike. Frederic Striegel iz IG Medtalla najavljuje niz štrajkova u različitim kompanijama.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay