Darko Gebaei, VP Technology u Agriviju, ispričao nam je sve detalje o razvoju softvera i tima koji su bili temelj da od ureda u Kutini i prvog klijenta s plantažom oraha stasaju u jednu od vodećih agrotehnoloških tvrtki na svijetu.

Jedan od glavnih izazova s kojima se suvremena poljoprivredna industrija suočava je glad u svijetu, kaže nam Darko Gebaei, VP Technology u Agriviju. Prema nekim projekcijama, Darko kaže, do 2050. godine svijet će nastanjivati oko 10 milijardi ljudi, a poljoprivreda bi u tom periodu trebala porasti za 60%, što znači da nam ostaje oko 30-ak godina za osmišljavanje optimalnog načina za povećanje produktivnosti u proizvodnji hrane, koja bi mogla namiriti te potrebe. Pritom ne uzimajući u obzir vanjske čimbenike poput klimatskih promjena i urbanizacije, koji nam ne idu u prilog.

S desecima tisuća klijenata u 150 zemalja, Agrivi je jedna od vodećih svjetskih agrotehnoških tvrtki koja pomaže i malim i velikim poljoprivrednicima da na moderan način pristupe rješavanju ovog problema.

Prva investicija i tri godine besplatne cloud infrastrukture

Upravo spoj tehnologije s poljoprivredom motivirao je Darka da se krajem 2012. prijavi za honorarni posao u Agriviju, objavljenom na web portalu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Zahvaljujući odrastanju u obitelji “rekreativnih poljoprivrednika”, Darko je već imao određena znanja o poljoprivrednim procesima, a dodatnu dodirnu točku pronašao je u tome što dolazi iz Kutine, kao i direktor Agrivija Matija Žulj. Ubrzo su se njih dvojica našli, popričali te počeli raditi “na daljinu”. Matija uz svoj posao, Darko uz studiranje fakulteta. Već u ljeto 2013. Matija je osigurao prvu investiciju, koja im je omogućila da osnuju firmu, otvore ured, zaposle se na puno radno vrijeme te se u potpunosti posvete razvoju minimalno održivog proizvoda (MVP).

Matija i Darko skicirali su funkcionalnosti aplikacije, odnosno korisničko sučelje uz pomoć PowerPoint i XMind alata, a samu aplikaciju Darko je razvijao na platformi .NET u Visual Studiju. S alatom MySQL WorkBench Darko je dizajnirao bazu podataka, a od samog početka hostao je aplikaciju na Microsoft Azure platformi. Darko ističe da im je u to vrijeme mnogo značila podrška Microsoftova BizSpark programa, koji im je tri godine pokrivao sve troškove cloud infrastrukture.

Agrivi je 1. veljače 2014. izdao MVP, a prvi korisnik koji je od njih kupio licence za korištenje softvera bio im je današnji COO Mate Knezović, čiji su roditelji imali plantažu oraha. Na temelju njihovih povratnih informacija, kao i komentara od još par pilot korisnika, nadogradili su par značajki te počeli sa širenjem tima i aplikacije.

Kako kaže Darko, poljoprivrednici najčešće ne pričaju strane jezike i neće koristiti aplikaciju koja nije na njihovom lokalnom jeziku pa im je lokalizacija na druge jezike bila jedna od ključnih nadogradnji.

U pogledu razvojnih tehnologija, Agrivi je zadržao fokus na C# i .NET-u kao core backend dijelu razvoja softvera. Darko naglašava da su nedavno završili projekt migracije s .NET frameworka na .NET Core 3.0 framework:

Agrivi u suradnji s FER-om već radi na projektu Agrivi Smart, kojem je cilj povećanje produktivnosti uzgoja krumpira uz pomoć umjetne inteligencije, tj. algoritama strojnog učenja, koje obrađuje podatke prikupljene sa senzora.

Cijeli članak možete pročitati na: netokracija.com

Foto: Pixabay