Dobro razvijena digitalna infrastruktura pomogla je nordijskim gospodarstvima da prebrode pandemiju bolje od većine Europe.

Britansko gospodarstvo smanjilo se za oko petinu u drugom kvartalu, Španjolska je zabilježila pad od 18,5 posto, a eurozona kao cjelina 11,8 posto.

S druge strane, BDP Finske pao je samo 4,5 posto, dok su Švedska i Norveška zabilježile nešto veći pad od 8,3 odnosno 6,3 posto.

“Bolja digitalna infrastruktura znači da smo brže mogli raditi od kuće. Infrastruktura postoji i navikli smo je koristiti”, rekao je Robert Bergqvist, glavni ekonomist švedske banke SEB.

“To je pomoglo očuvanju proizvodnje i potrošnje”.

Danska, Švedska, Finska i Nizozemska imale su najnaprednija digitalna gospodarstva u Europskoj uniji 2018., pokazalo je istraživanje Europske komisije, na osnovi konektivnosti, ljudskog kapitala, korištenja interneta i raširenosti e-trgovine.

Norveška je posegnula u svoj državni fond, najveći na svijetu.

Po SEB-u, Nordijci su za mjere izravne potpore gospodarstvu iz proračuna izdvojili iznose u protuvrijednosti od oko 5,5 posto BDP-a, dok su Francuzi izdvojili 4,4 posto, Španjolci 3,7 posto, a Talijani 3,4 posto.

No velikodušnost države nije sve.

Njemačka je potrošila više, oko 8 posto BDP-a, ali se u drugom kvartalu njezino gospodarstvo smanjilo gotovo 10 posto.

Analitičari upozoravaju da će se na konačnu ocjenu vladinih mjera i mjera središnje banke i posljedica za zdravlje i gospodarstvo morati pričekati s obzirom na rizik od drugog vala zaraza i dugoročnije ciljeve mnogih programa potrošnje.

Rad od kuće, međutim, nastavit će se.

Balfors je kazala da se mnogi ljudi sada pitaju zašto bi morali potrošiti cijeli dan na putovanje u Norvešku na sastanke s predstavnicima njezine tvrtke kada postoji tehnologija pomoću koje se sastanci mogu održavati na daljinu.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay