Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, OECD, objavila je kako je u razvijenim ekonomijama svijeta zbog pandemije Covida-19 dosad ugašeno više od 22 milijuna radnih mjesta. Populacija cijele jedne bivše Jugoslavije ostala je bez posla uslijed djelovanja koronavirusa, i to samo u najrazvijenijim svjetskim gospodarstvima.

Bogate nacije suočavaju se s prijetnjom dugotrajnog rasta stope nezaposlenosti, jer masa nekvalificiranih radnika koje je pandemija raselila teško nalazi novo zaposlenje. Šef OECD-ove službe za radna mjesta tvrdi kako se mnogi poslovi izgubljeni tijekom pandemije nikad neće oporaviti. Analitičari  ne očekuju da se ukupna zaposlenost u zemljama članicama ove organizacije normalizira sve do trećeg kvartala 2023. godine. U izvještaju se također navodi kako će kriza tržišta rada na mlade vjerojatno utjecati znatno više nego na odraslu radnu populaciju: među najteže pogođenima su mladi u Kanadi, SAD-u, Meksiku i Španjolskoj.

“Ožiljci u smislu zaposlenja i zarade mogli bi se dugo zadržati kod mladih ljudi”, upozorava Stefano Scarpetta, direktor za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja u OECD-u. Podsjeća da je trebalo punih 10 godina da se zaposlenost mladih vrati na normalnu razinu nakon globalne financijske krize 2008.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay