AJNO bogatstvo i milijarde koje su putem offshore računa od javnosti sakrili svjetski lideri i ostali moćnici glavna su tema Pandorinih dokumenata.

Što su Pandorini dokumenti?

Pandorini dokumenti naziv je za novo curenje dokumenata koji otkrivaju tajno bogatstvo oko 35 svjetskih vođa, i bivših i sadašnjih, te više od 300 dužnosnika diljem svijeta.

Kao ogromna porezna oaza razotkrivena je američka savezna država Južna Dakota u kojoj se, sumnja se, skriva 367 milijardi dolara. Značajan dio tog novca povezan je s pojedincima i tvrtkama optuženima za financijske zločine ili ozbiljne prekršaje, proizlazi iz Pandorinih dokumenata.

AMERIČKA SAVEZNA DRŽAVA RAZOTKRIVENA KAO POREZNA OAZA U KOJOJ SE SKRIVA 367 MILIJARDI DOLARA

U Južnoj Dakoti skrivaju se milijarde dolara bogatstva, a značajan dio tog novca povezan je s pojedincima i tvrtkama optuženima za financijske zločine ili ozbiljne prekršaje, proizlazi iz Pandorinih dokumenata.

Dokumenti koji su procurili sugeriraju da američka država na srednjem zapadu sada konkurira Švicarskoj, Panami, Kajmanskim otocima i drugim poznatim poreznim oazama kao glavno mjesto za međunarodne bogataše koji žele zaštititi svoju imovinu od lokalnih poreza ili vlasti.

Bogati stranci i njihove obitelji premještaju milijune dolara u zaklade Južne Dakote, koje uživaju neke od najmoćnijih pravnih zaštita na svijetu od poreza, vjerovnika i znatiželjnih očiju, piše Guardian.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay