Pandorini dokumenti otkrili su financijske tajne brojnih političkih moćnika diljem svijeta skrivene u poreznim oazama, no istraživanje je pokazalo i da na takav način poslovanja nisu imune ni megapopularne svjetske zvijezde

»Ne brinem previše za novac, novac mi ne može kupiti ljubav«, pjevali su Beatlesi šezdesetih godina prošlog stoljeća. Rock bend »poznatiji od Isusa« spominje se proteklih dana zbog njegova bivšeg bubnjara Ringa Starra.

Starrovo se ime našlo u Pandorinim dokumentima kao i ime pjevačice Shakire, manekenke Claudie Schiffer, pjevača Eltona Johna i Julia Iglesiasa te legende kriketa Sachina Tendulkara. Svi su oni, prema istraživanu ICIJ-a i partnera, osnovali offshore-tvrtke u zemljama poput Britanskih Djevičanskih Otoka i Paname, gdje su porezne stope niske ili ih nema i gdje su njihove tvrtke – i njihov identitet – skriveni od javnosti.

Istraživanje ICIJ-a pokazalo je da je Ringo Starr otvorio dvije tvrtke na Bahamima, koje su korištene za kupnju nekretnina, uključujući »privatni stan u Los Angelesu«.

Bubnjar je također osnovao najmanje pet trustova na Panami. Tri od njih poslužila su za životno osiguranje njegove djece, dok se u još jednome nalaze prihodi od Starrovih autorskih naknada i nastupa uživo.

Trustovi se osnivaju kako bi se pravno zaštitila imovina njihova osnivača, ali se u nekim slučajevima koriste i da bi se izbjegao ili smanjio porez na nasljedstvo ili nekretnine.

Više od potrebe za privatnošću

Njemačka manekenka Claudia Schiffer posjeduje najmanje šest tvrtki registriranih na Britanskim Djevičanskim Otocima. Tamo je osnovala i trust kako bi zaradu uložila u korist svoje obitelji. Schiffer je putem svojih odvjetnika rekla njemačkom Süddeutsche Zeitungu, partneru ICIJ-a, da se pridržava poreznog zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje živi sa suprugom.

Pandorini dokumenti otkrili su također da španjolski pjevač Julio Iglesias ima najmanje 20 tvrtki na Britanskim Djevičanskim Otocima, od kojih je osam koristio za kupnju nekretnina na području Miamija.

Britanski pjevač Elton John posjeduje više od desetak tvrtki također registriranih na Britanskim Djevičanskim Otocima u kojima su prihodi iz raznih njegovih poslovnih angažmana.

Cijeli članak možete pročitati na: portal-ostro.hr