Poznati njemački fintech Wirecard, na čije su se usluge oslanjali Curve, Crypto.com, donedavno Revolut, pa i mnogi drugi, propao je zbog falsificiranja bilance, kompromitirajući čitavu fintech industriju…

Ako ste jučer pokušali obaviti kupnju služeći se karticom nekog fintecha, poput Curvea ili Crypto.coma, transakcija vam je – primijetili ste – bila odbijena. Vaša je kartica, kao što ste zasigurno već primili obavijest emailom, privremeno suspendirana. Ne samo da je nećete moći koristiti za plaćanje, već su vam i sva eventualna sredstva koja imate na njoj zamrznuta, a obustavljani su i eventualni zahtjevi koje imate za povrat novca (primjerice, zbog otkazanog leta koji ste platili tom karticom prije korona-lockdowna). 

Posljedica je to bankrota Wirecarda, najpoznatijeg njemačkog fintecha, koji je digitalnim bankama i drugim fintech startupima, poput već spomenutih Curvea i Crypro.coma, ali i daleko najpopularnijeg Revoluta, pružao usluge izdavanja kreditnih kartica za njihove korisnike te obavljao usluge platnog prometa. Za Curve, koji je ujedno i najpogođeniji ovime, Wirecard je izdao baš sve kartice i obavljao sav promet, pa su trenutačno milijunima korisnika ovog fintecha kartice suspendirane. 

Drugi najpogođeniji su korisnici Crypto.coma, dok su korisnici Revoluta sličnu sudbinu izbjegli “za dlaku”, obzirom da je ova digitalna banka nedavno usluge koje joj je pružao Wirecard zamijenila drugim, sličnim providerom. 

Ako se bojite da bi, zbog razmjera kojim je pogođen ovim skandalom, Curve mogao zauvijek propasti – imajte na umu da su šanse za to iznimno malene. Curve je glavni partner Samsungu u realizaciji Samsung Paya, što je bitan pokazatelj o kako se ozbiljnom igraču radi, a i sami kažu da su, znajući za probleme koji su se kotrljali u Wirecardu, već prije nekog vremena pokrenuli prebacivanje mehanike rada svojih kartica prema alternativnom dobavljaču istih usluga 

Mjesta za paniku stoga, zapravo, nema. U konačnici, kao krajnji korisnik, nećete ostati bez svoje love, a dugoročno ćete uživati u kudikamo sigurnijem korištenju fintech usluga, s tom razlikom što će tu sigurnost biti nužno i platiti. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay