Banka Silicon Valley mala je u usporedbi s najvećim nacionalnim bankama — njezin aktiv od 209 milijardi dolara skroman je u odnosu na više od 3 trilijuna dolara u JPMorgan Chaseu. Ali juriš na banke može se dogoditi kada klijenti ili investitori paničare i počnu povlačiti svoje depozite. Možda je najizravnija briga krajem ovog tjedna bila da će neuspjeh banke Silicon Valley prestrašiti klijente drugih banaka.

Dionice First Republic Bank, sa sjedištem u San Franciscu, i Signature Bank u New Yorku pale su u petak za više od 20 posto. Ali dionice nekih od najvećih banaka u zemlji poput JPMorgana, Wells Farga i Citigroupa nisu doživjele istu sudbinu, pa su čak i porasle u petak.

U nedjelju je ministrica financija Janet L. Yellen izjavila je da su regulatori tijekom vikenda radili na stabilizaciji banke – i pokušala je uvjeriti javnost da je širi američki bankarski sustav “siguran i dobro kapitaliziran”.

Pritom je priznala da mnogi mali poduzetnici računaju na sredstva vezana u banci – zaključuje NYT.

Međutim, dodali bismo kako je prema novim informacijama koje stižu iz SAD-a, propala i još jedna banka – upravo spomenuta Signature Bank, sa 110 milijardi dolara aktiva. I to u svega dva dana. Vodstvo Sustava saveznih rezervi (FRS) moralo je hitno intervenirati, smijeniti šefove banke i zajamčiti osiguranje depozita do 250.000 dolara.

Regulatorna tijela u nedjelju su zatvorila Signature Bank, što je drugi masovni bankrot banke u tri dana – piše The Wall Street Journal.  

Cijeli članak možete pročitati na: geopolitika.news

Foto: Pixabay