Reuters je jutros objavio da je nekoliko istraživača iz OpenAI-ja napisalo pismo upravnom odboru kompanije upozoravajući na moćno otkriće na polju umjetne inteligencije (AI) za koje su rekli da bi moglo zaprijetiti čovječanstvu, rekle su Reutersu dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

OpenAI u internoj poruci potvrdio projekt Q*. Što je to?

Nakon što ga je kontaktirao Reuters, OpenAI, koji je odbio komentirati pismo, potvrdio je u internoj poruci osoblju projekt pod nazivom Q* i pismo upravi prije smjene Altmana, rekao je jedan od izvora. Glasnogovornik OpenAI-ja rekao je da je poruka, koju je poslala dugogodišnja direktorica Mira Murati, upozorila osoblje na određene medijske priče, ali nije komentirala njihovu točnost.

Neki u OpenAI-ju vjeruju da bi projekt Q* mogao biti oznaka za značaja napredak u potrazi za onim što je poznato kao umjetna opća inteligencija (AGI), rekao je jedan izvora za Reuters.

U svom pismu odboru, istraživači su naglasili snagu i potencijalnu opasnost umjetne inteligencije, rekli su izvori ne navodeći točne sigurnosne probleme navedene u pismu. Među računalnim znanstvenicima već se dugo raspravlja o opasnosti koju predstavljaju visokointeligentni strojevi ako, primjerice, odluče da im je uništenje čovječanstva u interesu.

Osim što je najavio mnoštvo novih alata u demonstraciji ovog mjeseca, Altman je prošli tjedan na summitu svjetskih vođa u San Franciscu najavljivao kako vjeruje da su veliki pomaci na vidiku.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Image by HUNG QUACH from Pixabay