ZAGREB, 21. veljače 2017. (Hina) – Predstavnici Europskog investicijskog fonda (EIF) i Privredne banke Zagreb (PBZ) potpisali su u utorak sporazum u okviru europskog programa za konkurentnost poduzetništva COSME temeljem kojeg će PBZ malim i srednjim poduzetnicima moći plasirati 350 milijuna kuna kredita uz jamstvo EIF-a.

Sporazum su potpisali predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka i zamjenik izvršnog direktora EIF-a Roger Havenith koji je istaknuo da je taj ugovor usmjeren prvenstveno najmanjim, mikro poduzetnicima s do 10 zaposlenih te srednjima s do 50 zaposlenih, koji su ujedno i najranjiviji i najvažniji segment kako hrvatskog tako i europskog gospodarstva.

“Hrvatsko gospodarstvo se oporavlja, bilježi se gospodarski rast i pad nezaposlenosti, i upravo je sada potrebna potpora onima najmanjima da slijede svoje poslovne planove, jer oni otvaraju dva od tri nova radna mjesta u Europi, a najčešće su suočeni s problemom pristupa financiranju, kao i nepovoljnijim uvjetima financiranja”, kazao je Havenith.

Prka je, pak, istaknuo da se sporazumom daje “očit signal poduzetničkoj zajednici da banka ima volje, želje i financijskih sredstava da podupre njihov oporavak, rast i inovacije”.

Kazao je i kako je najveći problem malih i srednjih poduzetnika nedostatak kolaterala, što se ovim programom rješava kreditima na razdoblje do 3 i do 7 godina bez hipoteka, jer se rizik dijeli između banke i EIF-a.

Potpisivanju je nazočio i europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, koji je kazao da sporazum dokazuje da Hrvatska koristi prednosti koje joj daje Plan ulaganja za Europu, a koji je u Europi već potaknuo više od polovice planiranih 300-tinjak milijardi eura privatnih investicija. Stoga je Europska komisija i predložila produženje tog plana, kako bi se do 2020. došlo do najmanje 500 milijardi eura europskih ulaganja.

Ističući da je ovo prvi sporazum u Hrvatskoj potpisan u okviru programa COSME, odnosno programa EU za konkurentnost poduzeća te malih i srednjih poduzetnika, Mimica je rekao kako se očekuje da se s oko 9 milijuna kuna jamstava predviđenih ovim sporazumom potakne približno 480 milijuna kuna ulaganja, kao i da će sredstva koristiti oko 600 hrvatskih poduzetnika.

Sporazum PBZ-a i EIF-a ostvaren je uz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja koji je središnji stup Plana za ulaganje, a Mimica je podsjetio da je u okviru tog plana Hrvatska već potpisala dva sporazuma o jamstvima (Zagrebačka banka i HBOR).

Ovaj posljednji će PBZ-u omogućiti pokretanje triju novih kreditnih linija za mikro i male te srednje poduzetnike. Mikro i mali poduzetnici sredstva će moći koristiti za financiranje investicija te za obrtna sredstva, a srednji za financiranje investicija.

Plan ulaganja za Europu pokazao se vrlo uspješnim i stoga je EK, osim za njegovo produženje, krajem prošle godine usvojila nekoliko programa podrške UN-ovom programu održivog razvoja te je predložen novi konsenzus o suradnji i novo partnerstvo s afričkim, karipskim i pacifičkim zemljama, na sličnim principima.

“Primjerice, europskih 4 milijarde eura trebalo bi potaknuti 44 milijarde eura ulaganja u Africi, koja za svoje nove generacije godišnje treba ‘proizvesti’ 18 milijuna novih radnih mjesta. To je velika prilika za Europu”, istaknuo je Mimica.

(Hina)